Hoofdpijn massage

Bijna iedereen heeft in zijn leven wel eens hoofdpijn gehad. Hoofdpijn komt in vele verschillende vormen voor en kent enorm veel verschillende oorzaken.

Migraine

Hoofd- en nekmassage

Hoofd en nekmassage bij BalanceLIfe

Ongeveer 6% van de mannelijke en 15% van de vrouwelijke bevolking heeft regelmatig last van aanvallen van migraine. Gemiddeld komen deze aanvallen 1,5 keer per maand voor. Uit onderzoek blijkt dat als een patiënt last heeft van chronische migraine de kans 15 keer zo groot is dat hij of zij ook last heeft van frequente lage rugpijn.

Uit meerdere artikelen blijkt dat massagetherapie een gunstig effect heeft op migraine.

Spanningshoofdpijn

Tension type headache of spanningshoofdpijn is met jaarprevalentie bij de huisarts van 10 per 1000 patiënten een van de meest voorkomende klachten. Het komt iets meer bij vrouwen voor dan bij mannen (5-4).

Multifactoriele oorzaak: Stress, dagelijkse beslommeringen en lichamelijke en mentale bezigheden, snurken of knarsetanden tijdens het slapen.

Er is sterk bewijs gevonden dat massagetherapie helpt in de vermindering van frequentie, intensiteit en de duur van spanningshoofdpijn.

Cervicogene hoofdpijn

Matige tot ernstige, niet kloppende en niet snijdende, uitstralende pijn, die vaak in de nek begint. Het komt meer bij vrouwen voor dan bij mannen (4:1). Als een oorzaak wordt genoemd is dat een eerder trauma van de nek (van matige ernst). Ook komt het voor na whiplash-trauma; 53% van de patiënten krijgt na een whiplash te maken met cervicogene hoofdpijn.

Cervicogene hoofdpijn reageert niet goed op medicijnen, het kan een risico geven op medicatie afhankelijke hoofdpijn (MAH). Deze hoofdpijnvorm reageert wel goed op hoogcervicale bewegingen, moblisaties, en massagetechnieken.