Wat is Guashatherapie

Het woord guasha bestaat oorspronkelijk uit twee woorden, Gua en Sha. Later is dit aan elkaar geschreven als GuaSha en nu ook wel als een woord guasha. De betekenis van de beide woorden letterlijk vertaald is;

Gua = schrapen

Sha = zandkorrels.

Met zandkorrels worden de rode puntjes bedoeld die verschijnen met het schrapen. Dit gebeurt op plekken waar er stagnaties zijn ontstaan. Door de schraaptechniek komen de afvalstoffen vrij, gaat de “Qi” stromen en kan het lichaam het afvoeren.

Qi is een term uit de Traditionele Chinese Geneeskunde en is kort omschreven als onze levensenergie/bloed. Een goede doorbloeding is van wezenlijk belang voor de gezondheid van het lichaam. Door het bloed worden onder meer voedingsstoffen en zuurstof naar onze cellen getransporteerd en afvalstoffen en koolstofdioxide afgevoerd. Bloed zorgt er ook voor dat ons lichaam warm en vochtig blijft.

Het belangrijkste doel van guasha is een betere doorstroming van qi en bloed. Zo komt het lichaam fysiek en mentaal in balans. Door het toepassen van Guashatherapie zet je het lichaam aan om zich te gaan herstellen. Het herstellend vermogen van het lichaam is enorm. Is er een disbalans, dan zal het lichaam dit zelf trachten te herstellen. Door omstandigheden zoals stress, verkeerde voeding of trauma kan het lichaam het niet altijd zelf oplossen. Met Guashatherapie wordt het zelfhelend vermogen van het lichaam geactiveerd en gestimuleerd om het lichaam weer in balans te brengen.

De werking van Guashatherapie

Normaal gesproken zorgt het lichaam zelf ervoor dat de afvalstoffen worden afgevoerd via het lymfesysteem, de huid (zweten) en diverse organen zoals de longen, de blaas en de darmen.

Werkt de afvoer niet naar behoren, dan zorgt het lichaam ervoor dat de afvalstoffen worden opgeslagen op plaatsen waar ze zo min mogelijk schade veroorzaak

  1. In de eerste instantie is dat in het bindweefsel, daarna ook in de spieren en gewrichten. Dit kan zich uiten in verzuurde spieren (verkrampingen) en ontstoken gewrichten.

De constante beweging over de huid met de guasha-steen lijkt op schrapen, vandaar dat het een schraaptechiek genoemd wordt. Maar het woord schrapen geeft helaas een verkeerd beeld van de behandeling. Bij schrapen denk je al snel dat er iets wordt afgehaald, net als bij het scrubben van de huid bijvoorbeeld. Dit is niet het geval. Door het gebruik van speciale guasha-olie wordt de huid beschermd en raakt deze niet beschadigd.

Wanneer Guashatherapie?

Deze therapie geeft verlichting bij uiteenlopende klachten. Vooral bij pijnklachten is het erg effectief.

  • Schouder en nekklachten;
  • Hoofdpijn;
  • Spijsverteringsklachten;
  • Stofwisselings- en doorbloedingsproblemen.

Mocht u over deze soort van therapie verdere vragen hebben, kunt u natuurlijk altijd contact met mij opnemen. Ik leg het u graag verder uit.