Wat is bindweefselmassage?

Bindweefselmassage is een intensieve massage die wordt toegepast op de bindweefsellaag van het lichaam, dit is de laag die zich tussen de spieren en de huid bevindt. Bindweefselmassage is een reflexzonemassage, hierbij gaat men ervan uit dat er zich op het lichaam zones bevinden die in verbinding staan met alle klieren, organen en andere lichaamsdelen. Door deze zones te stimuleren, wordt ook het orgaan gestimuleerd en zullen blokkades verdwijnen.

Er zijn  verschillende massagetechnieken met de handen en met cupping. Met de cup wordt de huid door middel van een vacuüm gestimuleerd. De  technieken met de handen kunnen variëren van lichte aanrakingen (oppervlakkige strijkingen) tot het rollen van de huid. Door deze massagegreep wordt de huid en het bindweefsel gestimuleerd. Daardoor neemt de doorbloeding van de huid toe en verbetert de staat van het bindweefsel. Op deze manier kunnen zogenaamde ‘verklevingen’ verminderen.

Hoe werkt het?

Alle inwendige organen en andere delen van het lichaam hebben een projectiegebied op het bindweefsel vlak onder de huid. De zenuwen die onze organen ‘aan het werk’ zetten, komen allemaal vanuit de wervelkolom. Vanuit hier ontspringen ze via de wervels naar delen of organen in het lichaam.

Bij een bindweefsel behandeling wordt er altijd eerst goed naar de rug gekeken en maar heel licht aangeraakt om de bindweefselzones te kunnen “lezen”. Vervolgens wordt de huid op gewarmd, vaak zonder tussen stof (olieën)  zodat de therapeut de meeste grip op de huid heeft. Daarna zijn er verschillende technieken met de handen of/en met de cup om het bindweefsel los te maken en ruimte te creëren. De effecten van een bindweefselmassage kunnen zeer groot zijn. Het kan voorkomen dat iemand heftig reageert op de massage, de huid wordt dan rood. Ook kan de massage als onprettig en zelfs pijnlijk ervaren worden. Iemand kan zich na een massage ook vermoeid voelen. Deze verschijnselen dienen binnen 24 uur voorbij te zijn.

 

Bindweefselmassage heeft veel effect bij;

  • hoofdpijn en migraine
  • buik en borstkas aandoeningen
  • maag en darm aandoeningen
  • doorbloedingsstoornissen
  • chronische verkoudheid
  • uitstraling pijn
  • aandoeningen aan het bewegingsapparaat
  • gewrichtsproblemen
  • slapeloosheid.