Ademhaling en Ontspanning oefeningen

Een diepe ademhaling is veel belangrijker dan dat velen van ons denken. Door een te snelle ademhaling is de hartslag vaak verhoogt en worden er klachten als vermoeidheid, hoofdpijn, slecht slapen,  en slechte concentratie veroorzaakt.

Een goede ademhaling heeft direct effect op het dagelijks leven. Door middel van een aantal oefeningen kunnen we in stresssituaties controle krijgen over onze ademhaling. Hierdoor kunnen we ons lichaam sneller tot rust brengen. Op deze manier vermijden we een aantal negatieve gevolgen van stress. Beheersing van de ademhaling is zeer belangrijk, omdat dat een grote rol speelt in het dagelijks leven: bij ontspanningsoefeningen, het verbeteren van het slaappatroon en bij sport.

Borstademhaling en buikademhaling

Er zijn twee soorten ademhaling, namelijk  de borstademhaling en de buikademhaling. Bij de borstademhaling wordt alleen het bovenste gedeelte van de longen gebruikt. Slijm en slechte lucht blijft in de longen hangen, men is hierdoor snel verkouden. De borstkast zet maar licht uit.

De buikademhaling is de meest efficiënte ademtechniek. Hierbij wordt actief gebruik gemaakt van het middenrif. Dit is een grote spier die een soort scheidingswand vormt tussen de buik- en de borstholte. Door de werking van deze spier wordt tijdens het inademen de lucht tot diep in de longen gezogen. Dit zorgt voor een rustige, diepe ademhaling.

De meeste mensen maken gebruik van borstademhaling. Met ademhalingsoefeningen kan de buikademhaling worden aangeleerd en wordt het een natuurlijke reflex. Dit helpt dan niet alleen in het welbevinden in het dagelijks leven en bij stress situaties, maar ook bij sporten zal men merken dat er een groter uithoudingsvermogen is en dat het tot betere prestaties leid.